2023. december 27., szerda

Bendzsel Miklós: Poeta Doctus in economica


Bendzsel Miklós: Poeta Doctus in economica

Ladó László professzor klasszikus iskolateremtő, akivel egyetemi hallgatóként, kezdő szakemberként, külsős alkalmi vizsgáztatóként, opponensként csakúgy, mint diszciplinaközi közvetítőként, a technológia, a gazdaság és a jog közös tartományában tevékenykedő „rendszergazdaként” meghatározó szellemi viszonyt lehetett és kellett kialakítanom.


A Termelési rendszer szakalapító professzoraként az ismerkedés óráitól az utolsó találkozásunk közel három évtizeddel későbbi alkalmáig a hiteles önazonosság és a humánus

nyitottság kivételes élményével, a tartózkodó mintaképzés és céltudatos gondolkodás szellemi

gyarapító befolyásával gazdagított, mégpedig megnyerő szelídséggel és az egyenrangúnak tartott partnernek járó figyelemmel.

Ez a görög eszmények óta ismert és rokonszenves, mégis oly ritkán tapasztalható tanítói magatartás finom évődő humorral és csipetnyi iróniával segített a még a rendszertani alapoknak is sokszor fájón ellentmondó aktuális környezetünk, és a ma már jól ismert és elemzett „korlátozott racionalitás” kezelésében.


Szakmai pályám során szemléletet, munkastílust, állhatatosságot meríthettem a Tőle kapott

példából. Műhelyt hívott életre, kisugárzásának köszönhetően más kiváló személyiségek osztoztak törekvéseiben, akikkel amolyan tanítványi, „kiválasztotti” viszonyt ápolva egyszerűen és őszintén érthetünk szót, megoldást keresve sok mikro- és makrogazdasági, vagy akár társadalmi problémára.


A szellemi tulajdon védelmének hazai és nemzetközi intézményrendszerében mind felelősebb megbízatást betöltve mindvégig biztos alapul szolgált számomra az a módszertani készlet és problémakezelési attitűd, amelyet az Ő műhelyében kezdtünk elsajátítani. Az imponáló tájékozottság és a divatokon elnézően felülemelkedő, de a fontosi áramlatokat pedig idejekorán kitapintó, alkotó megközelítés ugyancsak nélkülözhetetlen minta maradt számunkra.


Professzor úr öröksége így hát nem csupán a világ meghatározó üzemgazdasági, vállalati rendszertani iskoláival való eljegyzettségünkben, hanem felelős „egész-ség”.ben való gondolkodni és cselekedni tudásban, a hivatásunkkal való érzelmi azonosulásban is rejlik.

Ezért számomra Ő testesítette meg mindazt, amit tömören és bizonyára fejcsóválást kiváltva 

így nevezek magamban: Poeta Doctus in economica.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése